Vernieuwingen in TextAid

Update TextAid en TextAid Chrome extensie – 29-01-2020

U kan vanaf vandaag gebruik maken van de nieuwe versie van TextAid. Geregeld gaan we in gesprek met gebruikers om te beluisteren welke functies er gemist worden en welke functies gebruiksvriendelijker gemaakt kunnen worden.

TextAid wordt steeds meer gebruikt in Nederland. Zo maakt bijna 20%  van de PO scholen in Nederland al gebruik van TextAid. Dit zijn dagelijks tienduizenden leerlingen die naar volle tevredenheid gebruik maken van TextAid.

Hieronder ziet u alle wijzigingen die nu zijn doorgevoerd.

Wilt u snel naar de informatie over de vernieuwde toetsomgeving van TextAid? Klik dan hier

Aantekeningen maken

Het was uiteraard al mogelijk om aantekeningen te maken in TextAid. De functie wordt erg veel gebruikt bij het invullen van werkboeken of bij het maken van een proefwerk. De aantekeningen moesten actief door de gebruiker opgeslagen worden. Dit hebben we aangepast. Wanneer de gebruiker een antwoord invult wordt deze direct en automatisch opgeslagen. De opslaan knop is dan ook verdwenen.

Printen

De knop om te printen is verplaatst naar de menubalk van TextAid en heet daar ‘Afdrukken’.

Het is nu mogelijk om meerdere pagina’s af te drukken maar ook een selectie van pagina’s uit 1 document. Handig als bijvoorbeeld enkel de gegeven antwoorden van een toets afgedrukt moeten worden. Bij het afdrukken van meer dan 1 pagina uit een document zal het document als download naar de computer verplaatst worden en kan vervolgens afgedrukt worden. In het afdrukvenster kan ook gekozen worden om het document met of zonder aantekeningen af te drukken.

Pauze tussen woorden

Het was in TextAid altijd al mogelijk om de voorleessnelheid aan te passen. Met de nieuwe update wordt het ook mogelijk om de pauze tussen woorden in te stellen. Wanneer de tekst zeer langzaam voorgelezen wordt is het soms lastiger te verstaan voor de gebruiker. Nu kan er meer rust in de te lezen tekst worden aangebracht door de pauze tussen de woorden te verlengen. De verstaanbaarheid blijft daarmee veel beter geborgen terwijl de tekst langzamer en rustiger voorgelezen kan worden. Er zijn 6 niveaus waarmee de gebruiker de pauze tussen de te lezen woorden kan instellen.

Scannen van scherm met de Chrome-extensie

De extensie van Textaid wordt gebruikt om direct teksten te lezen van websites, office 365 documenten of Google docs. Een veel gevraagde functionaliteit is de mogelijkheid om te scannen van scherm. Veel uitgevers geven digitale methode als een niet toegankelijk document weer. Bij een niet toegankelijk document kan de tekst niet geselecteerd en daarom ook niet gelezen worden. Met de nieuwe scannen van scherm functie in de extensie kunnen niet toegankelijke teksten op het beeldscherm toch voorgelezen worden. Dit gaat erg snel en eenvoudig.

U vindt Scannen van scherm op de plaats van de rode pijl in de chrome-extensie.

Importeren van mappen in TextAid

Het is nu mogelijk om ineens van Google Drive of Onedrive een map met diverse bestanden te importeren naar de TextAid bibliotheek. Handig wanneer bijvoorbeeld de digitale boeken die nodig zijn in het schooljaar in 1 map staan. Voorheen moest een gebruiker dit bestand voor bestand uploaden naar TextAid, vanaf nu kan dit in 1 handeling.

Delen van documenten

In een school-account van TextAid zijn verschillende rollen. Er is een beheerderrol een docentenrol en een leerlingrol. Nieuw is dat een account met een docentenrol direct een document met iedere TextAid-gebruiker binnen het school-account kan delen. Een docent kan zo zeer eenvoudig documenten delen met leerlingen. Documenten kunnen altijd met tijdslot gedeeld worden.

Vernieuwde toetsversie (add on voor scholen)

Al ruim 2 jaar is er een toetsomgeving voor TextAid beschikbaar. Met een toetsomgeving kan gewerkt worden met toetsaccounts die precies die functionaliteiten bevatten die handig zijn bij het afnemen van toetsen. Om het nog makkelijker te maken hebben we een aantal functies toegevoegd.

Er zijn verschillende rollen in TextAid. De docentenrol in TextAid kan altijd documenten delen maar kan een gedeeld document ook aanmerken als toets. Een toets kan gedeeld worden met een toetsaccount. Dit is een extra account van de leerling. Het toetsaccount is te benaderen via een aparte url: https://ws-exam.readspeaker.com/a/wasp/app/8 Deze url kan gewhitelist worden. Dat betekent dat alleen deze url beschikbaar is. Een leerling kan dus geen informatie op het internet opzoeken maar kan ook niet inloggen op zijn of haar eigen dagelijkse TextAid account.

Delen van een toets

Een docent kan vanuit zijn of haar eigen TextAid account een toets delen via de bibliotheek en aangeven dat het om een toets gaat. Delen kan met een individuele leerling maar ook met een groep leerlingen ineens. Delen kan met een tijdslot.

Maken en invullen van de toets

Een leerling vindt de toets terug in de bibliotheek van zijn of haar toetsaccount.

De leerling kan klikken op de toets om deze te openen en kan de toets vervolgens voor laten lezen maar uiteraard ook invullen. Dit alles gaat op exact dezelfde manier als in het dagelijkse TextAid account van de leerling. Wanneer de tijd er bijna op zit krijgt de leerling 2 meldingen:

Inleveren van de toets

Wanneer de leerling klaar is met de toets kan hij/zij deze inleveren. De toets wordt ingeleverd bij de deler van de toets. Dit is doorgaans de docent.

De leerling ontvangt een bericht of hij/zij zeker is dat de toets ingeleverd wordt.

Vervolgens wordt de toets ingeleverd bij de deler (de docent) van de toets. Wanneer een leerling de toets vergeet in te leveren zal het systeem de toets automatisch aan het einde van de deeltijd de toets inleveren.

Ontvangen van een gemaakte toets

De docent zal een notificatie ontvangen dat er een toets is ingeleverd. Dit is een groen symbool met een getal voor het aantal notificatie, rechts bovenin het TextAid-account van de docent.

Vervolgens kan de docent de toets openen in TextAid of downloaden. Een docent kan meerdere ingeleverde toetsen ineens downloaden.